Η ΡΙΓΑΝΗ ΜΑΣ

Oregano

Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού (τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου), όπου βλαστοί με φύλλα και άνθη αποξηραίνονται και τρίβονται. Θεωρείται βασικό συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε σαλάτες, ψητά κρέατα και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Σχετικά με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψήματος, χρησιμοποιείται για το στομάχι και το βήχα, ενώ βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.